Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Επιτραπέζια αντισφαίριση(ping pong)

Η επιτραπέζια αντισφαίριση (Πινγκ Πονγκ, Πινγκ-Πονγκ ή και Πιγκ-Πογκ) είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο. Η καταγωγή της είναι από την Κορέα. Παίζεται σε εσωτερικό χώρο και απαιτεί σχετικά μικρό κόστος εξοπλισμού. Αν και έχει αρκετές ομοιότητες με το τέννις (κυρίως ως προς tους κανονισμούς), η σύγκριση μεταξύ τους σταματά εδώ. Το βάρος της μπάλας, η μικρή περιοχή του τραπεζιού, ο περιορισμένος χρόνος αντίδρασης κάνουν το παιχνίδι αρκετά σύνθετο και δύσκολο ενώ απαιτείται όσο και αν φαίνεται περίεργο ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση.

                                                                                                                                                                                                                   
                                                        Μπάλα

Οι διεθνείς κανονισμοί ορίζουν οτί παίζεται με μια ελαφριά 2,7 γραμμαρίων, με διάμετρο 40 mm, υψηλής αναπήδησης κενή μπάλα από celluloid και αποχρώσεως άσπρης
                                                                          
                                                        Τραπέζι

Η επιτραπέζια αντισφαίριση παίζεται σε τραπέζι φτιαγμένο από ξύλο ή σύνθεση ξύλου και μετάλλου. Η επιφάνεια του τραπεζιού είναι ματ χρώματος σκούρο πράσινο ή μπλε. Το τραπέζι έχει μήκος 275 εκ./cm, πλάτος 152.5 εκ./cm και ύψος 76 εκ./cm Χωρίζεται σε δύο μέρη από το φιλέ που χωρίζει το τραπέζι σε δύο γήπεδα. Το φιλέ έχει ύψος 15.25 εκ./cm και εκτείνεται 15.25 εκ./cm πέρα από κάθε πλευρά του τραπεζιού.

                                                         Σερβίς

Στο παιχνιδι ένας πόντος ξεκινάει με τον παίχτη να σερβίρει την μπάλα. Στεκόμενος πίσω από την γραμμή του τραπεζιού, με την μπάλα στην παλάμη του ενός χεριού και την ρακέτα στην άλλη, ο παίχτης που σερβίρει πετάει την μπάλα προς τα πάνω, χωρίς να της δίνει φάλτσο, τουλάχιστον 15 εκατοστά.
Ο παίχτης τότε πρέπει να χτυπήσει την μπάλα με τέτοιο τρόπο ώστε να ανπηδήσει μία φορά στο δικό του μισό του τραπεζιού και τουλάχιστον μία φορά σε αυτό του αντιπάλου. Εαν η μπάλα χτυπήσει στο φιλέ αλλά δεν χτυπήσει στην μεριά του αντιπάλου τότε ο αντίπαλος κερδίζει τον πόντο. Όμως αν η μπάλα χτυπήσει στο φιλέ και παρόλα αυτά προχωρήσει και αναπηδήσει στην άλλη πλευρά τοτε έχουμε net. Σε αυτή την περίπτωση το παιχνίδι σταματά και ο παίχτης ξανασερβίρει την μπάλα. Ένας παίχτης μπορεί να κάνει οποιονδήποτε αριθμό net χώρις να υπάρχει κάποια ποινή.
Αν το σερβίς είναι "καλό" τότε ο αντίπαλος πρέπει να κάνει μια "καλή" επιστροφή - επιστρέφοντας την μπάλα προτού αυτή αναπηδήσει δεύτερη φορά. Η επιστροφή ενός σερβίς είναι ένα από τα δυσκολότερα σημεία ενός αγώνα, μια και η πρώτη κίνηση του παίχτη είναι συχνά και η λιγότερο προβλέψιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: