Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Fallen Princesses



Τι κι αν τα κινούμενα σχέδια και οι ιστορίες του Γουώλτ Ντίσνεϋ μιλούσαν πάντα για πανέμορφες και ευτυχισμένες πριγκίπισσες παραμυθιών που ζούσαν μακρυά από τα προβλήματα και είχαν ως κοινή – και μόνη – ανησυχία τις ερωτικές τους περιπέτειες;
Η Καναδή φωτογράφος Dina Goldstein παρουσιάζει μια άκρως διαφορετική εικόνα για αυτές, μέσα από τη συλλογή της με τίτλο Fallen Princesses και εξιστορεί με τις φωτογραφίες τις κάποιες διαφορετικές πτυχές που θα μπορούσαν να συμβαίνουν εάν οι πριγκίπισσες αυτές ζούσαν στον υπαρκτό και όχι στον παραμυθένιο κόσμο.



Αντικαθιστώντας τον πλέον κλισέ επίλογο “κι έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα” με ρεαλιστικά σενάρια της σκληρής καθημερινότητας, η Dina αποσυνδέει τις ηρωίδες των φωτογραφιών της με το ρόλο που έχουν στα παραμύθια. Ένα ρόλο συχνά επαναλαμβανόμενο όπου κάθε ηρωίδα αποτελεί ένα ανυπεράσπιστο θύμα το οποίο περιμένει εναγωνίως το όμορφο πριγκιπόπουλο για να τη σώσει αλλά και να της δώσει τη πριγκιπική θέση που της αξίζει.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η φωτογραφία της Χιονάτης απέσπασε δεκάδες βραβεία το 2009 μεταξύ των οποίων και εκείνου της καλύτερης φωτογραφίας της χρονιάς στην Αμερική.




Δεν υπάρχουν σχόλια: