Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

...Η σωστή απόσταση...


Δίχως αμφιβολία το "La giusta distanza" είναι η καλύτερη ταινία του Carlo Mazzacurati, η οποία όμως δεν εχει έρθει στην Ελλάδα, (παρά μόνο προβλήθηκε μια φορά στο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου), ενώ έχει αποσπάσει σωρεία βραβείων, ως καλύτερη ταινία, σκηνοθεσίας, σεναρίου, πρώτου και δεύτερου πρωταγωνιστικού ρόλου, βραβείο φωτογραφίας (πανέμορφα τοπία), μουσικής, κλπ.. στα φεστιβάλ όπου έβαλε μέρος στην Ιταλία.
Ο σύγχρονός Ιταλικός κινηματογράφος την τελευταία δεκαετία έχει ρίξει τα δίχτυα του πλέον και στο νεο-νουάρ είδος. Ή καλύτερα σε δραματικές ταινίες με ανατροπές νουάρ τύπου. Ένα παράδειγμα αποτελεί και ετούτη η ταινία, καθώς και άλλες, όπως εξάλλου και το La ragazza del lago.
Η Mάρα(Valentina Lodovini), νέα και εμφανίσιμη δασκάλα καταφτάνει σε ένα χωριό της επαρχίας του Βένετο, στην Βόρεια Ιταλία για να αναπληρώσει πρώην συνάδελφο της. Σκορπάει ερωτικό ρίγος στον ανδρικό πληθυσμό και προκαλεί αναστάτωση παρά την συνεσταλμένη και χαμηλών τόνων παρουσία της. Ανάμεσα στους πολιορκητές άντρες είναι ο έγγαμος καρχαρίας του χωριού, που της προσφέρει πλούσια υλικά ανταλλάγματα. Ο ευπαρουσίαστος φρεσκοαρραβωνιασμένος οδηγός του τοπικού λεωφορείου. Ο Χασάν(Ahmed Hefiane), ένας μετανάστης εξ Ανατολής. Ο οποίος με τα λιγότερα θάρρη, ελέω και της συνηθισμένης απόρριψης που βιώνουν οι μετανάστες, την παρακολουθεί κατασκηνώνοντας έξω απ' το σπίτι της. Και τέλος, ο Giovanni, ένας φιλόδοξος νεαρός δημοσιογράφος, ο αφηγητής της ταινίας, που δουλεύει στο συνεργείο του Χασάν. Φιλικός στις νέες τεχνολογίες, που διαπράττει ηλεκτρονικό έγκλημα παρακολουθώντας την αλληλογραφία της. Παρά την αχαλίνωτη φαντασία των αντρών, η Mara δεν παύει να είναι ένας άνθρωπος. Που επιζητεί, όπως όλοι, λίγη επικοινωνία και φιλικότητα στην νέα καθημερινότητα της. Πέρα από κάθε προσδοκία και παρά την αρχική αναμεταξύ τους ένταση, η Μάρα γνωρίζει καλύτερα τον Χασάν και αποκτούν μια ανθρώπινη ερωτική σχέση. Ωστόσο, η Μάρα θα βρεθεί δολοφονημένη λίγο πριν την οριστική αναχώρηση της απ' το χωριό. Ο Χασάν γίνεται εύκολος στόχος για το δικαστήριο και τους λοιπούς φορείς εξουσίας. Όμως ο Giovanni, κόντρα στους άρχοντες και στις ρατσιστικές προκαταλήψεις της κοινότητας, θα διερευνήσει μόνος του για να ανακαλύψει τον δολοφόνο του στυγερού εγκλήματος.
Η θεματική της "Σωστής Απόστασης" θα μπορούσε δυνητικά να αντιστοιχεί στη θεματική μιας μεγάλης ταινίας. Στους σκοπούς του Carlo Mazzacurati είναι να αναδείξει την αποξένωση ως σύγχρονο φαινόμενο. Να παρουσιάσει την εικονική ζωή που, μέσω των νέων τεχνολογιών, διογκώνεται έναντι της πραγματικής ζωής. Καθώς και να παρουσιάσει την ανθρώπινη πλευρά των ατόμων, κόντρα στις τεχνητές εικόνες που κατασκευάζει η φαντασία ενός κάποιου εγκέφαλου. Στις προθέσεις του σκηνοθέτη είναι ακόμα να καταδείξει τις ρατσιστικές προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικά ασθενέστεροι. Και όλα αυτά υπό την αιχμηρή ματιά ενός φιλόδοξου και ευαισθητοποιημένου δημοσιογράφου, που αποσκοπεί στο να δώσει έναν άλλο ορισμό στη λέξη δημοσιογραφία.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

POLU ENDIAFEROUSA.KWSTA

panos_s80 είπε...

Kalh xronia me ugeia kouklitsa mou!

Ανώνυμος είπε...

polu kalh tainia...