Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

Νέος «ΚΟΚ» για τετράποδα

Η ΕΠΙΛΟΓΗ κατοικιδίου σήμερα είναι μια εύκολη υπόθεση.Οποιος θέλει αγοράζει έναν σκύλο ή μια γάτα και, αν κάποια στιγμή βαρεθεί,του...δείχνει την πόρτα.Ποιος θα προσέξει άλλωστε ότι άλλο ένα ζώο προστέθηκε στην «παρέα» του δρόμου; Οι συνέπειες για τους ασυνείδητους ιδιοκτήτες; Καμία. Ετσι χιλιάδες αδέσποτα - υπάρχουν εκτιμήσεις για 300.000 ζώα- ζουν εγκαταλειμμένα εξαιτίας της δικής μας αμέλειας αλλά και της κρατικής αδιαφορίας. Συχνά δηλητηριάζονται ή κακοποιούνται και άλλοτε φοβίζουν ή ενοχλούν τους περαστικούς. Από την άλλη πλευρά, φανατικοί «φιλόζωοι» συνεχίζουν να κόβουν την ουρά ή τα αφτιά των ζώων για καλλωπιστικούς και κερδοσκοπικούς λόγους, καθώς ακρωτηριασμένα πωλούνται ακριβότερα. Αλλοι τα ξεχνούν στη βεράντα ή όταν τα βγάζουν βόλτα δεν φροντίζουν να μαζεύουν τα 
 περιττώματά τους. 
  1. Η συμμετοχή ζώων σε τσίρκο ή άλλο θέαμα θα απαγορεύεται, όπως και ο ακρωτηριασμός τους. Με παρέμβαση εισαγγελέα θα αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο απ΄ όσους το κακομεταχειρίζονται. Ακόμη θεσμοθετείται η ευθύνη του δήμου για κάθε βλάβη ή ζημιά προκαλείται σε πολίτες από αδέσποτα ζώα, εφόσον δεν έχει οργανώσει ένα αποτελεσματικό σύστημα περισυλλογής και διαχείρισής τους. 
  2. Αλλαγές έγιναν και στους περιορισμούς που αφορούσαν την επανατοποθέτηση αδέσποτων στο περιβάλλον. Τελικά όσα αδέσποτα δεν υιοθετούνται θα μπορούν να επιστρέφουν σε αρχαιολογικούς και υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας χώρους, αλλά όχι σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια και αεροδρόμια. «Με την υποχρεωτική σήμανση και καταγραφή των ζώων καθώς και με την καταγραφή των ιδιοκτητών τους σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων περιμένουμε ουσιαστική μείωση των αδέσποτων, ενώ παράλληλα θα μπορέσουμε να καταγράψουμε για πρώτη φορά τις φιλοζωικές ενώσεις και τα σωματεία που είναι ενεργά και συμμετέχουν στην περισυλλογή και προστασία των αδέσποτων» αναφέρει η υφυπουργός.
  3. Στις πολυκατοικίες (δύο διαμερίσματα και πάνω), από τον Ιούνιο οπότε αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς (σκύλου ή γάτας) σε κάθε διαμέρισμα υπό προϋποθέσεις. Τα ζώα δεν θα πρέπει να ζουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος, αλλά να διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους, ο οποίος οφείλει να τηρεί τους κανόνες ευζωίας, καθώς και τις υγειονομικές και αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας. Στην περίπτωση όπου ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς, ο αριθμός των επιτρεπόμενων περιορίζεται στα δύο ζώα ανά διαμέρισμα. Σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας- πιλοτή, ταράτσα, ακάλυπτος, φωταγωγός και κήπος- θα απαγορεύεται η διατήρηση και η παραμονή ζώων συντροφιάς. Στις μονοκατοικίες επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας. 
  4. Φρένο στην κακοποίηση των ζώων και στην εκμετάλλευσή τους για κερδοσκοπικούς λόγους καθώς και αυστηρούς κανόνες ευζωίας για τα κατοικίδια προβλέπει η προτεινόμενη ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, όποιος θέλει για συντροφιά έναν σκύλο ή μια γάτα θα πρέπει να φροντίζει ώστε το ζώο να βρίσκεται σε χώρο στεγνό, καθαρό και προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς αλυσίδες, να του εξασφαλίζει ιατρική περίθαλψη και τη χορήγηση κατάλληλης τροφής και νερού, να μεριμνά για την καθημερινή άσκηση ή τον περίπατό του. 
(απο το κυριακατικο ΒΗΜΑ , Μάχη Τράτσα )

1 σχόλιο:

Gwgw είπε...

ε μα πια!ώρα ήταν!